Gratis en vrijblijvende waardebepaling
Vorige | Volgende
Verkocht

Ossenmarkt 6 GRONINGEN

Deze woning is verkocht

Omschrijving

"Kapitale Heerenbehuizing met grote en fraaie tuin"; zo luidde de aanprijzing van dit huis in 1820. Nu, sinds de bouw in 1623, 14 eigenaren later, kun je dit huis niet in één zin vangen. De geschiedenis van dit huis heeft zijn oorsprong in de 17e eeuw en op de achtergevel prijkt in Romeinse cijfers het jaartal 1722, het jaar waarin het huis zijn uiteindelijke vorm heeft gekregen. 'Even een kort...

Kenmerken

Soort woning
Bijzonder woonhuis
Bouwtype
Bestaande bouw
Status
Verkocht
Aanvaarding
in overleg
Bouwjaar
1623
Ligging
In centrum

Omschrijving

"Kapitale Heerenbehuizing met grote en fraaie tuin"; zo luidde de aanprijzing van dit huis in 1820. Nu, sinds de bouw in 1623, 14 eigenaren later, kun je dit huis niet in één zin vangen.

De geschiedenis van dit huis heeft zijn oorsprong in de 17e eeuw en op de achtergevel prijkt in Romeinse cijfers het jaartal 1722, het jaar waarin het huis zijn uiteindelijke vorm heeft gekregen.

'Even een kort tekstje' volstaat op geen enkele manier als het om Ossenmarkt 6 in Groningen gaat. Deze 500 vierkante meters zijn namelijk op zo'n manier verankerd in de geschiedenis van (onder andere) Groningen dat het verhaal vooral ervaren moet worden, met misschien wel een zeer begrijpelijke coup de foudre tot gevolg.

U wordt vooral verliefd – denken wij – op de combinatie van sfeer en geschiedenis. Dit is geen museum maar heeft wel veel authentieke elementen die daar thuis horen. Het is een uniek monumentaal pand op loopafstand van binnenstad, Stadsschouwburg, Oosterpoort, restaurantjes, winkels en andere zaken die Groningen op de kaart zetten. Het is - volgens sommigen – het mooiste huis in Groningen.

Wie geeft het verhaal van het huis door – het verhaal dat al vanaf 1623 wordt verteld?

Eén van de dochters des huizes (de dochter van Prof. J.C. Kapteyn) beschreef het huis als het huis met oude betimmeringen, antieke behangsels, diepe vensterbanken en uitzicht op het stille voorname plein. "De entree is als een smalle spleet tussen twee hoge huizen en er is een deur met een trekbel". Toch bijzonder dat ze niet spreekt over de prachtige plafondschilderingen, de door kunstschilder Jan Wassenbergh beschilderde schouwboezem en de unieke buffetnis, die indertijd werd gemaakt voor het in de mode komend porseleinen servies.

De combinatie van sfeer en geschiedenis vindt u terug in de verrassende warmte van het licht in de keuken. In de manier waarop de oude pronkkamers en schouwen statig boven de brede houten planken oprijzen en in de manier waarop de tuin een hoofdrol speelt op alle verdiepingen. In de manier waarop u – net als vroeger de bedoeling was – op een geraffineerde, rücksichtslose manier wordt geconfronteerd met het etaleren van rijkdom. In de zorgvuldig gekozen koele kleuren op het zuiden, en warme kleuren op het noorden en in de manier waarop de blauwe regen zich om het tuinhuis windt. In het schitterende houtwerk, in de muur- en plafondschilderingen en in de tuinkamer/boudoir - met vensterbanken om op te mijmeren en in de fraai aangelegde tuin om in je eentje wat in te flaneren.

U kunt hier met zijn tweeën gaan wonen of met uw hele gezin, een praktijk aan huis beginnen of voortzetten, kiezen voor een woonvorm met een andere familie of een kantoor vestigen– er is van alles mogelijk. Als u dit huis koopt, volgt u een aantal beroemde Groningers op, van notaris Van Starkenborgh tot idealist Tresling en van de conservatieve regent Alberda tot burgemeester Gockinga.

We liegen niet als we spreken over een huis met een verleden, een rijk verleden van bijna vier eeuwen. Wilt u de geschiedenis van dit huis en zijn bewoners doorvertellen en voorzetten, dan nodigen wij u uit voor een bezichtiging zodat u verliefd kunt worden op dit huis en u het onderdeel kunt laten worden van uw leven.

Kenmerken

Overdracht

Status
Verkocht
Aanvaarding
in overleg

Bouw

Soort woning
Bijzonder woonhuis
Bouwtype
Bestaande bouw
Bouwjaar
1623
Daktype
samengesteld dak
Dakmateriaal
pannen

Oppervlakten en inhoud

Gebruiksoppervlak wonen
661 m²
Overige inpandige ruimte
127 m²
Bruto inhoud
3.706 m³
Perceeloppervlakte
815 m²

Indeling

Totaal aantal kamers
14
Aantal slaapkamers
7
Aantal badkamers
3
Voorzieningen badkamer
ligbad, toilet, douche, dubbele wastafel
Voorzieningen badkamer
ligbad, wastafel
Voorzieningen badkamer
douche, wastafel
Voorzieningen
tv kabel, rookkanaal

Energie

Isolatie
dakisolatie, muurisolatie
Soort verwarming
c.v.-ketel, gaskachels
Warm water
c.v.-ketel
Type ketel
Nefit
Bouwjaar ketel
2007
Eigendom ketel
eigendom

Kadastrale gegevens

Gemeente
Groningen
Sectie
F
Perceel
2161
Oppervlakte
815 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom

Buitenruimte

Ligging
In centrum
Tuintype
achtertuin
Tuin
Fraai aangelegd, noordwest, 15 x 24 m
Oppervlakte
360 m²
Bereikbaar via achterom
nee

Parkeergelegenheid

Soort parkeergelegenheid
parkeervergunningen

Foto's

Zie ook: Plattegronden

Plattegronden