Lukt het u om helemaal door de ogen van een koper te kijken?

Maak schoon.

Schone vloeren, een frisse keuken, een heldere badkamer, het verkoopt allemaal.

Denk ook aan de dingen die u zelf misschien niet meer zo opvallen: etensbakjes van huisdieren, de geur van een kattenbak, het maakt een huis minder aantrekkelijk. Huiselijke appeltaartlucht? Dat mag!

Ruim op.

Een beetje levendige wanorde lijkt knus, behalve als je ergens nog niet woont en het dus niet je eigen rommel is. Overbodige en losse frutsels mogen weg; eventueel alvast inpakken. Vergeet ook inbouwkasten, kelder, berging en garage of schuur niet. Opgeruimd is zeker niet hetzelfde als 'kil' - vraag het maar aan onze verkoopstyliste.

Doe kleine onderhoudsklusjes.

Een lekkende kraan, een losse deurklink, een klemmend scharnier: een huis wordt er minder aantrekkelijk van, het oogt minder degelijk en verzorgd. Ook al lijken het maar details, kopers zien dit soort dingen en nemen het bewust of onbewust mee in de afweging.

Schilder muren als het nodig is.

Pas geverfde wanden kunnen een huis een frissere uitstraling geven. Kalm aan met de kleur: neutrale tinten verkopen altijd beter - ze spreken meer mensen aan dan opvallende, gedurfde tinten.

Maak ruimte.

Haal dingen weg of verander de indeling. U verandert niets aan de afmetingen van uw huis, maar met minder meubels lijkt de woonkamer groter. Kopers met een benauwd gevoel in een toch vrij ruime woning, dat is het ergste wat u kan overkomen.

Zorg voor een fijne eerste indruk.

Het is net als bij verliefdheid op mensen: de eerste paar seconden kunnen beslissend zijn. Mooie binnenkomers zijn: net gemaaid gazon, pas geverfde voordeur, goed verzorgde voortuin. Woont u aan een drukke straat met relatief veel geluiden buiten, doe dan tijdens de bezichtigingen de ramen dicht. Op minpuntjes komen kijkers en kopers meestal zelf wel, daar hoeft u ze niet bij te helpen.

Haal het licht naar binnen.

Gordijnen open, zonwering omhoog. Er is geen koper die een donkere woning prefereert boven een lichte. Bezichtigingen laat in de middag of 's avonds? Overal gezellige lampen aan. Kijk maar eens in een glossy woonblad naar de fotografie: mooie verlichting brengt sfeer in huis, zelfs op klaarlichte dag.

Geef kamers één functie, geen twee of drie.

Een slaapkamer is pas gezellig en rustig als het alleen een slaapkamer is. Maar wat veel belangrijker is: kopers krijgen de indruk dat het huis niet groot genoeg is, wanneer een slaapkamer ook wordt ingezet als strijkkamer, knutselkamer of werkkamer. Ook al doet u het straks in uw nieuwe huis weer lekker op uw eigen manier, nu even niet.

Schakel over op 'neutraal'.

Persoonlijke aankleding, fotolijstjes, reisherinneringen, dierbare spulletjes, het lijkt allemaal sfeervol, maar kopers zien een huis graag als een 'blanco vel papier' - dat ze helemaal zelf kunnen invullen, naar de wensen van het eigen gezin. Misschien wonen ze er in gedachten al? Dan is uw missie geslaagd.

Uw huis moet gezien worden: de foto's!

Kopers gaan gegarandeerd ook op internet kijken. Laat uw woning dus van de beste kant zien. Zorg voor veel en goede foto's. Of laat ze maken door onze fotograaf, een specialist in wonen. Is het winter, dan kunt u ons helpen met de zonnige zomerfoto's die u nog had, van gevel, tuin, balkon of uitzicht.